Calculator tensiune arterială

Introdu datele presiunii arteriale, valoarea sistolică si diastolică.

Alte calculatoare medicale
Teoria

Tensiunea arterială (TA) este măsurată ca o valoare a presiunii exercitate de sânge asupra pereților vaselor de sânge în timpul ciclului cardiac. Se exprimă în două numere: tensiunea sistolică și tensiunea diastolică.

Tensiunea arterială sistolică (TAS) este măsurată atunci când inima se contractă și pompează sânge în artere, ceea ce duce la creșterea presiunii arteriale. Tensiunea arterială diastolică (TAD) este măsurată între două bătăi ale inimii, când arterele sunt relaxate și presiunea sângelui este mai mică. Aceste două valori reprezintă tensiunea arterială, cu TAS-ul afișat înaintea TAD-ului. De exemplu, o valoare normală a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg, unde 120 reprezintă TAS și 80 reprezintă TAD.

Valorile tensiunii arteriale sunt importante în monitorizarea sănătății cardiace și pot indica probleme precum hipertensiunea arterială, care poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De obicei, tensiunea arterială este măsurată în timpul unei vizite medicale, dar poate fi măsurată și acasă cu ajutorul unui tensiometru. Este important să urmați recomandările medicului cu privire la valoarea ideală a tensiunii arteriale și să luați măsuri pentru a menține tensiunea arterială într-un interval sănătos prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cum ar fi reducerea consumului de sare, menținerea unui greutate sănătoasă și practicarea exercițiilor fizice regulate.